fot. Jarosław Rochowicz
Jak smakuje Polska? tego już od dziś do niedzieli będzie się można dowiedzieć na festynie współorganizowanym przez Polskie Radio Koszalin nieopodal Kamiennego Szańca w Kołobrzegu.

Bałtyk Festiwal i Targi Polska Smakuje to okazja nie tylko do tego, by zapoznać się ze szczegółami polskiej kuchni, ale też wszystkiego, co z kuchnią jest nierozerwalnie związane.

- Kołobrzeg to świetne miejsce do promowania polskiej kuchni i polskich wyrobów. Przyjechało tu bardzo wielu turystów, także z zagranicy. Nie spodziewaliśmy się takiej frekwencji - podkreślił Piotr Ostrowski, prezes Polskiego Radia Koszalin.

- Promujemy polską żywność i regionalne produkty. Zapraszamy wszystkich do Kołobrzegu - powiedział Krzysztof Nieckarz, dyrektor koszalińskiego oddziału Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.

- To wspaniała promocja tradycyjnej, polskiej żywności. Jesteśmy znani na całym świecie, a na pewno w Europie. Trzeba to pokazywać i cieszyć się z tego. Dziś w Kołobrzegu jest bardzo zdrowo, ciekawie i pożytecznie - dodał Czesław Hoc, były europoseł Prawa i Sprawiedliwości.

Podczas festynu prezentują się więc lokalni producenci półproduktów czy też przetworów charakterystycznych dla naszej kuchni. Będzie okazja do tego, by poznać przepisy na to, jak jeść smacznie i zdrowo, a przy okazji wspierać polskich producentów.

- Stwierdziłyśmy, że upieczemy ciasto z burakiem, cukinią i marchewką. Dodałyśmy także czekoladę i orzechy włoskie - podkreślała członkini Koła Gospodyń Wiejskich z Wierciszewa.

- Zawsze najlepsze są: smalec i ogórek kiszony. Można spróbować innych potraw. Wszystko wygląda bardzo apetycznie. Jemy także doskonałe, kozie sery - mówili uczestnicy targów i festiwalu.

Obok współczesnych smaków czy wyrobów, na festiwalu można zapoznać się z metodami pracy rybaków w średniowieczu.

- W wiosce rybaków sprzed kilkuset lat również można poznać charakterystyczne smaki - zaznaczył Łukasz Gładysiak ze Studia Historycznego Huzar.

Wieczorem na zakończenie pierwszego dnia Bałtyk Festiwalu i Targów Polska Smakuje wystąpił zespół De Mono.

kk/rż

fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
Czytaj więcej

Posłuchaj

członkini Koła Gospodyń Wiejskich z Wierciszewa
rozmowa Krzysztofa Klinkosza z Krzysztofem Nieckarzem, dyrektorem koszalińskiego oddziału Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa
rozmowa Krzysztofa Klinkosza z Markiem Suboczem - wicewojewodą zachodniopomorskim i Czesławem Hocem - byłym europosłem PiS-u
uczestnicy festynu
Piotr Ostrowski, prezes Polskiego Radia Koszalin
Łukasz Gładysiak ze Studia Historycznego Huzar