fot. Andrzej Watemborski
Ciszki i kwasnô zupa z krëpą, czyli kaszą - to niektóre potrawy, przygotowane przez młodych kucharzy. W Słupsku gimnazjaliści z całego powiatu spróbowali swoich sił w konkursie kulinarnym. Motywem przewodnim była kasza.

Uczniowie na przyrządzenie potrawy mieli 90 minut. Hołdowano tradycji kaszubskiej, przygotowując kiszkę z kaszy i ziemniaków czy pierogi z kaszą i boczkiem. Pojawił się nawet deser z kaszy manny z owocami. Nie zabrakło również nowoczesnych smaków. Różnorodne kasze przyprawiano kurkumą i curry, dodawano ananasy, cukinie i bakłażany, czarne oliwki i suszone pomidory.

Zwycięzców poznamy dopiero w środę. Jury, w skład którego wszedł m.in. Andrzej Watemborski, dziennikarz Radia Koszalin i autor radiowego Magazynu Kaszubskiego, oceni pomysł, wykonanie, sposób podania i smak. Trzy drużyny wyłonione do następnego etapu będą starać się za miesiąc o tytuł Mistrza Regionalnej Kuchni. Konkurs to wspólne działanie szkoły i Słupskiego Oddziału Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego.


KBK/ez