Uczniowie na jednej z ulic ustawili stół długości 70 metrów i częstowali przechodniów zdrową żywnością. Potrawy przygotowali samodzielnie.
- Mamy sałatki owocowe, szaszłyki warzywne, marchewki, rzodkiewki, jabłka i gruszki, do tego ciasta bez cukru i słodzików. Zrobiliśmy też koktajle z bananów, są też dżemy i powidła od naszych rodziców. Zachęcamy wszystkich do zdrowego odżywiania - mówili uczniowie.
Nauczyciele przyznają, że pomysł na takie spędzanie pierwszego dnia wiosny wyszedł od uczniów. - Sami zaproponowali, że przygotują potrawy i będziemy częstować mieszkańców - mówią.
Mieszkańcy Słupska chętnie częstowali się przygotowanymi przez uczniów daniami.
Redakcja/ar
Zdrowe wagary w Słupsku
fot. UM Słupsk
Uczniowie 5. Gimnazjum zamiast uciekać z lekcji przygotowali zdrowe przekąski dla mieszkańców Słupska.