fot. pixabay.com

W pierwszej godzinie rozmawiać będziemy o jednym z ważnych „atrybutów” życia człowieka -żywności.

W ostatnich dniach przed świętami, trwa gorączka zakupów a Polacy przyzwyczajeni przez lata do „załatwiania” towarów deficytowych, teraz także często kupują więcej niż potrzebują.

Zastanowimy się np. które jaja są lepsze: z fermy czy prosto ze wsi, czy ekologiczne warzywa są lepsze od tych, które rosły zasilane nawozami sztucznymi, ile mięsa jest w kiełbasie, która tańsza jest od „surowca” z którego została wyprodukowana, czy sklepy wielkopowierzchniowe to miejsca, gdzie dokonuje się cudu polegającego na „oddawaniu” prawie za darmo tego, co w innych sklepach kosztuje wiele więcej.

W drugiej godzinie reportaż Danuty Czerniawskiej pt. „Agnieszka znaczy Agnieszka”. Jest to opowieść o Agnieszce Stępniewskiej, osobie nietuzinkowej, inżynierze, fotograficzce, wolontariuszce i wzorowej matce.

Zaprasza Andrzej Rudnik