Masło coraz droższe - na to narzekają klienci sklepów, w których kostka kosztowała niedawno jeszcze 4 złote, a teraz jest o co najmniej dwa złote droższa.

Jak wskazują analitycy, ceny masła w ostatnich tygodniach osiągnęły rekord. 22 złote za kilogram - to przeciętna cena i jest to o 72 proc. więcej niż na początku lipca 2016 r.  Masło staje się więc produktem ekskluzywnym, przynajmniej ze względu na cenę.

- Widać dużą podwyżkę. W tej chwili kostka kosztuje 6 złotych, a w niektórych sklepach nawet więcej - mówią klienci.

To co martwi konsumentów, nie dziwi fachowców. Choć produkcja mleka w Polsce nie spadła, to sam tłuszcz mleczny jest chętniej sprzedawany za granicę, gdzie ceny masła są jeszcze wyższe. Masła na rynku jest więc mniej, a przez to jest droższe - wyjaśnia Dariusz Wasiela z Agencji Rynku Rolnego.

Polak zjada średnio 4 kilogramy masła rocznie. Dla porównania – Francuzi jedzą go dwa razy więcej.

IAR/ez