fot. archiwum PRK
Przedstawiciele Caritasu apelują, by dzielić się jedzeniem z potrzebującymi. To, czego nie zjemy w święta, może się przydać innym.

Ksiądz Tomasz Roda, dyrektor Caritasu Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej powiedział, że produkty, których mamy za dużo, możemy przekazać organizacjom charytatywnym lub zostawić w jadłodzielniach: - Warto ofiarować tę żywność człowiekowi, który żyje na co dzień w czterech ścianach i jest wykluczony, który ma daleko do rodziny i któremu nie wystarcza „od pierwszego do pierwszego”.

Ksiądz Roda podkreślił, że marnowanie żywności jest grzechem. Z danych Federacji Polskich Banków Żywności wynika że e w Polsce każdego roku marnuje się około 9 milionów ton jedzenia.

ak/rż

Posłuchaj

ks. Tomasz Roda, dyrektor Caritasu Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej