W Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym w Słupsku jest prowadzony program lekowy dla pacjentów z chorobami nerek w stadium 4 i 5. Dzięki zmianom wprowadzonym przez Ministerstwo zdrowia, zakwalifikowanie się na terapię jest znacznie prostsze.
O przystąpieniu do programu lekowego decyduje lekarz nefrolog. W przypadku pozytywnej decyzji lekarza, pacjent zostaje objęty opieką dietetyka.
Głównym celem bezpłatnego programu jest odroczenie dializowania. Pacjenci, którzy chcą skorzystać z tej formy leczenia, muszą stosować dietę niskobiałkową. - Jest ona bardzo ważnym elementem nefroprotekcyjnym - przekazała dietetyczka w słupskim szpitalu Edyta Jasińska.
Od niedawna obniżono restrykcje diety. Jednak jest ona nadal ciężka do zastosowania, ponieważ białko znajduje się w wielu produktach tj. mięso ryby, nabiał jaja. - Pomagamy pacjentom w skomponowaniu nowego jadłospisu, aby był smaczny - zaznaczyła dietetyczka.
Więcej w poniższej rozmowie.
jż/mt