fot. Przemysław Grabiński (2)
Rekordowa jajecznica na rekordowej patelni. By ją usmażyć pilanie użyli 6 tysięcy jaj.
Jak powiedział Polskiemu Radiu Koszalin Waldemar Załuski – patelnia, na której zrobiono jajecznicę miała powierzchnię pięciu metrów kwadratowych.
- Samo przygotowanie jajek trwało ponad 5 godzin. Każde jajko trzeba obejrzeć, bo może się zdarzyć, że któreś będzie nieświeże. Szczypioru zużyliśmy około 4 czy 5 kilogramów, a smalcu osiem.
Smażenie trwało ponad dwie godziny, aż w końcu w Parku na Wyspie w Pile rozpoczęto rozdawanie kilku tysięcy porcji rekordowej jajecznicy. - Jeszcze nie widziałam takiej patelni. Jajecznica przepyszna, taka jak w domu - mówili pilanie.
Smażąc jajecznicę z sześciu tysięcy jaj Pile pobiła dotychczasowy - ustanowiony w 2013 roku - rekord Polski w tej dziedzinie. Do tej pory największa jajecznica była przygotowana z pięciu tysięcy jaj.
Dzisiejszą akcję w Pile zorganizował Pilski Bank Żywności. Była to forma podziękowania dla wolontariuszy i mieszkańców za pomoc w zbiórkach żywności.
PG/ez