fot. Jacek Żukowski
Do tej pory żywność mogli otrzymać wyłącznie seniorzy z niskimi świadczeniami. Od kilku dni żywność będą mogli pobrać również bezdomni i rodziny o niskich dochodach.

- Nasza działalność się rozwija i chcielibyśmy, żeby ze sklepu zaczęły korzystać osoby bezdomne. Dodatkowo placówka, którą prowadzimy będzie otwarta dla rodzin o niższym statucie społecznym, które być może z pewnych względów nie chcą skorzystać z wizyty w ośrodku społecznym - powiedziała Lidia Hanczaruk, dyrektorka Banku Żywności w Słupsku.

Rozwój sklepów społecznych w różnych częściach kraju to efekt wejścia w życie Ustawy o przeciwdziałaniu marnowania żywności, która obowiązuje od września ubiegłego roku. Według szacunków Banków Żywności, nowe przepisy pozwolą na uratowanie nawet 100 tys. ton żywności więcej niż dotychczas.

jż/iw

Posłuchaj

Lidia Hanczaruk