fot. pixabay.com
Przeciętny Polak zjadł w 2018 r. rekordową ilość cukru – ponad 51 kg. W ciągu ostatnich czterech lat jego spożycie wzrosło o jedną czwartą.

Duże spożycie cukru przyczynia się do różnych schorzeń. Na przykład, według szacunków Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków, na cukrzycę typu 2 chorują w Polsce 3 miliony osób, z czego aż pół miliona nie ma świadomości choroby i się nie leczy.

Zachorowalność na cukrzycę w Polsce ma ograniczyć podatek cukrowy. Rząd przyjął na początku lutego projekt ustawy, która ma wejść w życie w kwietniu. Według Ministerstwa Zdrowia, po wprowadzeniu podatku cukrowego wzrosną ceny słodzonych napojów, a to pozwoli przekonać Polaków do zmiany nawyków żywieniowych.

Dochody z opłat od napojów słodzonych mają być przeznaczane na działania edukacyjne i profilaktyczne oraz na opiekę zdrowotną związaną z chorobami wynikającymi z nadwagi i otyłości.

O to, jak efektywnie eliminować nadmiar cukru z naszej diety zapytaliśmy: Natalię Jasiakiewicz-Jeleń, dietetyk z Koszalina, Mikołaja Kurkusa ze sklepu z ekologiczną żywnością oraz Dorotę Majewską, która dba, aby jej rodzina odżywiała się zdrowo.

Zapraszamy do wysłuchania tych interesujących rozmów.

aw/ar

Natalia Jasiakiewicz-Jeleń, dietetyk z Koszalina (fot. Arkadiusz Wilman)

Posłuchaj

rozmowa Arkadiusza Wilmana z Natalią Jasiakiewicz-Jeleń rozmowa Joanny Lejtan z Mikołajem Kurkusem rozmowa Anny Winnickiej z Dorotą Majewską