fot. Jacek Żukowski
Dziennikarz, historyk i miłośnik regionalnej kuchni był gościem Mariusza Brokosa w „Słupskim tramwaju”.

- Otrzymałem stypendium kulturalne prezydenta Słupska na film dokumentalny o fenomenie gastronomii słupskiej i Karczm Słupskich. Był to fenomen w czasach PRL-u. W „złotych” dla Słupska latach 70. ubiegłego wieku, miejska gastronomia, dzięki kilku znakomitym kucharzom, znana była praktycznie na całym świecie - powiedział Tomasz Częścik. - Karczmy Słupskie powstawały w miastach Polski i Europy, a przepisy drukowano nawet w książkach. Pod koniec 1969 roku na przedmieściu powstała słynna Karczma pod Kluką. Ojcem jej sukcesu był dyrektor Słupskich Zakładów Gastronomicznych Tadeusz Szołdra - dodał.

Zapraszamy do wysłuchania rozmowy.

red./jż/rż

Posłuchaj

rozmowa z Tomaszem Częścikiem