fot. Arkadiusz Wilman
W kampusie przy ulicy Racławickiej powstały pracownie m.in.: technologii spożywczych i gastronomii, analizy żywności, piekarnictwa oraz browarnictwa.

Z nowych pracowni będą korzystali studenci kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka. Dziś uczestniczyli w pierwszych zajęciach: - Wcześniej wiele rzeczy mogliśmy zobaczyć jedynie na prezentacjach. Teraz możemy spróbować sami - mówią studenci.

Pomieszczenia przebudowano i wyposażono w nowoczesną aparaturę do prowadzenia zajęć dydaktycznych i badań naukowych. Studenci w pracowni piekarnictwa będą zdobywali wiedzę pod okiem Aldony Bać.

- Mamy do dyspozycji piece bardzo popularne w gastronomii, szkołach czy przedszkolach. Powstała też pracownia analizy sensorycznej, w której studenci przechodzą testy na daltonizm smakowy - mówi Aldona Bać.

Kompleksowy remont budynku przy ulicy Racławickiej trwał dwa lata, kosztował ponad cztery miliony złotych i został sfinansowany przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego.

aw/ar

fot. Arkadiusz Wilman
fot. Arkadiusz Wilman
fot. Arkadiusz Wilman
fot. Arkadiusz Wilman
fot. Arkadiusz Wilman
fot. Arkadiusz Wilman

Posłuchaj

Aldona Bać, wykładowca akademicki studenci Politechniki Koszalińskiej