fot. Krzysztof Klinkosz
Z różnymi metodami przyrządzania i podawania potraw czy ozdabiania stołów za pomocą wyrzeźbionych warzyw i owoców można zapoznać się podczas kołobrzeskich targów Gastro Hotel.

Swoje umiejętności podczas targów prezentują też m.in. członkowie polskiej reprezentacji kucharzy Maciej Hippler i Michał Kuduk, którzy przygotowują się do jesiennej olimpiady gastronomicznej w Luksemburgu.

- Praktycznie co tydzień mamy treningi w takim samym boksie, jaki będziemy mieć do dyspozycji podczas olimpiady. Jesteśmy na etapie przygotowania pozycji menu, które zaprezentujemy podczas zmagań - zdradzili Polskiemu Radiu Koszalin.

Obserwatorzy pokazów przyznają, że niektóre rozwiązania chętnie wprowadziliby również do własnych kuchni: - Wiele z podpatrzonych rzeczy przemycam do własnej kuchni. Na przykład gotowanie w niskiej temperaturze. Czasem przygotowanie różnych potraw zajmuje dużo czasu, ale smak gotowej potrawy jest wart poświęceń.

Kołobrzeskie targi w Hali Millenium potrwają do piątku.

kk/ar

Posłuchaj

kucharze Maciej Hippler i Michał Kuduk
obserwatorzy pokazów