fot. Renata Pacholczyk
Impreza miała na celu pokazanie m.in. możliwości wykorzystania produktów regionalnych w kuchni zarówno przez seniorów, jak i uczniów miejscowej szkoły rolniczej. Została zorganizowana z inicjatywy koszalińskiego oddziału Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
- To kulinarna rywalizacja dwóch pokoleń - seniorów z Akademii Seniora w Sianowie oraz uczniów Szkoły Rolniczej w Boninie. Szukamy pomysłów, aby promować nasze regionalne produkty. Nie ma różnicy, czy pomagają nam w tym seniorzy, czy młodzi ludzie, ponieważ obie te grupy świetnie gotują na bazie tych produktów - mówi Krzysztof Nieckarz, dyrektor koszalińskiego oddziału KOWR-u.
Produkty regionalne w tym przypadku były wykorzystane do przygotowania pierogów. - Młodzież gotuje nowocześnie swoje „wynalazki”, a my spokojnie robimy pierogi na bazie tradycyjnych, starych sposobów, z których korzystali nasi rodzice, dziadkowie, a nawet pradziadkowie - powiedziała nam jedna z seniorek.
„Bitwa Pokoleń” i tym samym promocja produktów regionalnych zorganizowana została w ramach ogólnopolskiego projektu „Polska Smakuje”.
rp/ar
fot. Renata Pacholczyk